Sanday's zet nieuwe standaard voor productinspectie met CEIA | evmi

2021-12-14 17:55:40 By : Ms. Amy lv

Niet alle metaaldetectoren kunnen kleine verontreinigingen feilloos detecteren, zeker niet wanneer het product een complexe samenstelling heeft. Daarom wilde sandwichproducent Sanday's nieuwe apparatuur aanschaffen die zelfs de kleinste verontreinigingen zou kunnen detecteren. Het bedrijf investeerde in een technologisch hoogstandje: de CEIA multispectrum metaaldetector.

Zo'n dertien jaar geleden begon Sanday's met de verkoop van belegde broodjes in eigen winkels in Rotterdam en Amsterdam. Die winkels zijn er niet meer, maar het bedrijf is flink gegroeid en de producten – sandwiches, wraps, broodjes, salades en meer – liggen onder meer in winkels op stations en op luchthavens. Het unique selling point van Sanday's is dat hun broodjes met de hand worden gemaakt met een sterke focus op duurzaamheid van het totale product en proces. Om dit te bereiken en toch op schaal te kunnen produceren, beschikt de fabriek in Amsterdam over een unieke proceslijn. Speciaal ontworpen voor Sanday's, horen we tijdens een rondleiding. De lijn neemt een groot deel van de ruimte in beslag en is geschikt voor diverse producten; het bedrijf produceert in batches. In het midden spreiden de medewerkers de broodjes, omgeven door de lopende band waarop de broodjes passeren. De een smeert er kruidenboter op, de ander legt er plakjes kaas op en weer een ander verse sla en tomaten. Vervolgens worden ze verwerkt door een machine die de rollen met een ultrasoon mes afsnijdt en vervolgens verpakt. Het gaat in een razend tempo; Niemand kan sneller met de hand beleggen.

Sanday's bedient een aantal grote klanten, waaronder luchtvaartmaatschappij Transavia en de Kiosk op Nederlandse treinstations. De veiligheids- en kwaliteitseisen van dergelijke klanten worden alleen maar strenger. Het is daarom belangrijk om risico's goed in te dekken. Kwaliteitsmanager Niels Hentschke is een van de verantwoordelijken voor de procesveiligheid bij Sanday's. Hij is nauw betrokken geweest bij de keuze van het nieuwe inspectiesysteem, dat na selectie door machineleverancier Heat & Control is geleverd. 'Onze weeg- en detectiemachines waren aan vernieuwing toe', zegt Hentschke. 'De bestaande metaaldetector straalde te vaak producten uit terwijl er niets mis mee was. We wilden veel nauwkeuriger kunnen meten.'

Vals alarm was een groot probleem voor Sandays. Omdat het bedrijf broodjes met de hand maakt, kan het ene broodje heel anders zijn dan het andere. Dat maakt metaaldetectie lastig, legt CEIA sales engineer Tim Keizer van Heat & Control uit. 'Ingrediënten als vis of kip zijn soms natter en soms droger. Soms zit er meer saus op de vers belegde broodjes, soms minder. Een normale detector is gevoelig voor dergelijke productvariaties en slaat daarom soms alarm als er geen metaal in zit. Dit is zeer ongunstig voor de productie, omdat het leidt tot verspilling en tijdverlies. Ook kunnen operators ongeduldig worden en het alarm minder serieus nemen, met het risico dat een product dat wel metaal bevat per ongeluk bij de distributie terechtkomt.'

De oplossing van Sanday voor beide problemen werd gevonden in de CEIA multispectrum metaaldetector, een detector met unieke technologie. 'Het is aanzienlijk nauwkeuriger dan andere detectoren op de markt', zegt Keizer. 'De technologie in de detector is multispectrum. Dit betekent dat het informatie op meerdere frequenties tegelijk verzamelt en zo verontreinigingen beter kan herkennen. CEIA gebruikte deze technologie oorspronkelijk in detectoren om landmijnen te detecteren, die de afgelopen decennia steeds moeilijker te detecteren zijn geworden. De technologie is doorontwikkeld tot een oplossing voor de voedingsmiddelenindustrie die extreem stabiel en betrouwbaar is en zeer kleine verontreinigingen kan detecteren. Voor de huidige toepassing betekent dit dat we simpelweg 4x kleinere onderdelen detecteren.'

De CEIA metaaldetector maakt onderscheid tussen productvariaties en contaminatie met behulp van geavanceerde software die de machine 'leert' wat wel en niet acceptabele variaties zijn. Keizer: 'We passeren een aantal producten door de detector die het systeem als 'goed' moet herkennen. Daar kun je variaties in aanbrengen. In de software zelf worden al een aantal variaties gesimuleerd, dus in principe is één product al goed voor honderden simulaties.' Daarnaast kan dankzij de firmware van de detector ook achteraf nieuwe informatie worden toegevoegd. Dus als er een vals alarm is, kun je de detector toch leren dat de betreffende variatie acceptabel is. De nieuwe informatie wordt samen met de bestaande productinformatie berekend in één nieuw programma, terwijl de hoge precisie behouden blijft voor alle productvariaties. 'Vals alarm is zeldzaam meer', beaamt Hentschke.

Naast het leveren van de hard- en software heeft Heat & Control bij Sanday's ook de installatie verzorgd. Er komt veel planning bij kijken, want een proceslijn stopt niet zomaar. Keizer: 'We hebben eerst de machine naast de lijn geconfigureerd, testen gedaan en de installatie voorbereid. Hierdoor konden we alles assembleren en testen tijdens een gat in het productieschema van Sanday. Diezelfde dag hadden we alles werkend.' Ook het afstemmen van de nieuwe machines op de specifieke ruimte in de fabriek is altijd iets om rekening mee te houden. 'De ruimte in de proceslijn was beperkt, maar gelukkig is deze machine compact, zo'n 1,6 meter lang. Sanday's wilde de machine ook niet aan de vloer verankeren, maar hij mocht natuurlijk niet bewegen. Daarom zijn er beugels gemaakt die de machines met elkaar en met de lijn verbinden, zodat alles precies op zijn plek blijft en Sanday's met zo min mogelijk storingen te maken heeft.'

Zowel kleine bedrijven als multinationals gebruiken al multispectrumtechnologie om besmetting met hoge precisie en betrouwbaarheid te detecteren, risico's uit te sluiten en valse alarmen te elimineren. Voor Sanday's is de upgrade naar de CEIA multispectrum metaaldetector een belangrijke stap voorwaarts. 'Het is dé manier voor Sanday's om grip te houden op hun kwaliteit, met een hoge standaard', zegt Keizer. 'Zo kan het bedrijf zich concentreren op waar het goed in is: de beste broodjes en verse producten maken.'